Nyomtatás

Reconditio Humana Tanulmányi Ház

RECONDITIO HUMANA
TANULMÁNYI HÁZ
Marosvásárhely – Szabadság utca 86. Szám,tel. 0745642914, 0365429990 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

BEVEZETÉS
15 éve működik Marosvásárhelyen és Marossárpatakon a Szent Erzsébet Egyesület, amely árva gyermekeket és hátrányos helyzetű felnőtteket támogat különféle módon. Alapítója P. Bakó Béla Pál ferences szerzetes pap.
2012 decemberében döntött úgy ez a szervezet, hogy az árvák és a kiszolgáltatottak gondozása mellett, egy olyan szellemi tevékenységbe kezd, amely a nevelés, oktatás és kutatás tárgykörét öleli fel, közép- és hosszú távon hozzájárulva a minőségi fejlődéshez és fenntartáshoz.
A döntés nyomán létrejött egy olyan tanulmányi és továbbképző központ, amely egyrészt hozzájárul – különféle programok segítségével – a hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek felzárkózásához, másrészt pedig – a multimédia eszköztárát felhasználva – tehetséges fiataloknak munkatapasztalatot biztosít. A központ Marosvásárhelyen, a Szabadság utca 86. szám alatti ingatlanban létesült, amelynek hasznosítható lakfelülete (kisebb-nagyobb szobák révén) összesen 140 négyzetméter.
NEVELÉS
Elsősorban a hitéleti nevelésre, a lelki gondozásra kell gondolni, illetve azokra a tevékenységekre, amelyekkel hozzájárulhatunk a hátrányos helyzetű emberek probléma-megoldási készségének fejlesztéséhez.
OKTATÁS
Ezen a téren a hátrányos helyzetű gyermekeknek a kötelező iskolai szintre való felemelése a célkitűzés. Ezt követi majd a tehetséggondozás, ami külön szervezeti munkát igényel. Harmadik csoportként azokat a felnőtteket kell megszólítanunk, akik elsősorban hátrányos helyzetük miatt nem tudnak sikeresek lenni a munkaerőpiacon.
KUTATÁS
Az elmúlt 24 évben az erdélyi magyar társadalomtudományi gondolkodásban, kisebbségfilozófiában összegyűlt már annyi tapasztalat, amit fontos dokumentálni, ugyanakkor részt kell vállalni abban a folyamatban, amelyben elősegíthetjük hátrányos helyzetű csoportok és egyének társadalmi integrációját. Ennek a módszertanához kívánunk hozzájárulni, amelyhez szükségszerű a tudományos szemlélet. A dokumentáláshoz hozzátartozik az egyesület alapítójának, Bakó Béla Pál atyának a roma kisebbség körében kifejtett lelkipásztori tevékenysége. Ennek során 1991-ben lefordította az ő nyelvükre a római katolikus katekizmust. Ez az ő szakmai tapasztalata, amelyet jól meghatározott keretek között szeretne továbbadni. Középiskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel kívánunk szakmai kapcsolatot létrehozni, közös oktatási projektek, konferenciák, szemináriumok megvalósítása érdekében. Szakmai kiadványok megjelentetését tervezzük.
OPERACIONÁLIS PROGRAMOK 2013-BAN
NEVELÉS
Ezen a területen lelkiprogramok állnak rendelkezésre különféle társadalmi csoportok számára, jól meghatározott program szerint, a Tanulmányi Ház kapacitásának függvényében. A témák és az időpontok hirdetésre kerülnek a helyi médiában. Várható indulás: 2013 húsvétja után heti és havi rendszerességgel.
OKTATÁS
Többféle célcsoport kialakítására van igény. Elsőként azokra a felzárkoztatásra váró fiatalokra gondolunk, akik valamilyen szakképesítés vagy diploma megszerzését szeretnék elérni. Továbbá, létre kell hozni egy olyan, felnőttekből álló csoportot, amely a munkaerőpiacon való sikeres megjelenést, illetve a vállalkozást tűzte ki célként maga elé.
A tehetséggondozással kapcsolatos tevékenység egyelőre a tervezés fázisában van, mert a felszerelést pályázat útján kívánjuk beszerezni. Egy multimédiás szakterem és egy zenei stúdió létrejöttét kívánjuk megvalósítani. Ezen a területen pályázatokat szeretnénk meghirdetni különféle célcsoportok számára. Ennek keretében diáklapot indítunk, amelyet elsősorban a tehetséges diákok tartanak fenn. Hasonlóképpen, a multimédia világában is kipróbálhatják magukat, akár bevételhez segítve az egyesületet.
KUTATÁS
A társadalomtudományok adta lehetőségek mentén szeretnénk egyrészt dokumentálni az egyesület által eddig elért célokat, másrészt pedig olyan publikációkat közzétenni, amelyek segíthetik a multikulturális léthelyzet megértését és megélését. Más, Erdélyben működő szakmai szervezetekkel közösen szakmai tanácskozásokat kívánunk szervezni, anyaországi szakemberek bevonásával. Félévente vagy évente szakmai kiadványt szeretnénk kiadni.
KIEMELT PROJEKTJEINK
Ezzel a cigány kisebbséget igyekszünk segíteni egyéni és közösségi vonatkozásokban! Négy oktatási tevékenységet tervezünk: 1. Hit és erkölcsi nevelés, 2. Egészségügyi alapismeretek, 3. Kézműves foglalkozások, 4. Mezőgazdasági alapismeretek. A tevékenységek lebonyolítása különféle módon történik!

Sponsori & Donații

ASOCIATIA “SANTA ELISABETA”
TG-MURES STR. MILCOVULUI NR: 8
REPREZENTANT LEGAL BAKO BELA PRESEDINTELE ASOCIATIEI
RAIFFAISEN BANK STR. GH-DOJA NR 64-68
  • CONT LEI. RO83RZBR0000060001875752
  • CONT EUR. RO22RZBR0000060002767892 - COD SWIFT: RZBRROBU