Imprimare

Rólunk

 

 

                   Az 1998-ban bejegyzett Szent Erzsébet Társulás Marossárpatakon és Marosvásárhelyen létesített gyermekotthonaiban elhagyott, elárvult gyermekeket nevelnek családi típusú házakban. Korhatár nincs, a fiatal felnőttek addig laknak ott, mígnem munkát, lakást találnak. A gyermekekkel főállásban alkalmazott nevelők foglalkoznak. A Társulás alapítója Bakó Béla, római katolikus lelkész, a kolozsvári rendház közösségéhez tartozó ferences szerzetes, Pál atya.

                   

                   Bakó Béla Pál – Pál atya – 1990-ben került ferences novíciusként Marosvásárhelyre. A következő év elején Esztergomban elvégezte a noviciátust, majd még abban az évben visszatért a városba. A főtéri ferences templom lebontása után a rendtartomány szerzetesei az Ady-negyedben telepedtek le, itt lakott Pál atya is, aki első perctől észlelte, hogy egy olyan városrészbe került, ahol sok a szegény, nélkülöző ember. Ekkor rendtársaival elhatározták, hogy szegénykonyhát alapítanak. Tervük valóra vált, 1994-ben megvásárolták a volt Ady Endre utca (ma: Milcovului) egyik ingatlanját. A konyhára a környékbeli nélkülözők jártak ebédelni, eleinte 8 ember, de amikor Pál atyát 2003-ban Csíksomlyóra helyezték, akkor már napi 100 adagot osztottak.

 

                    Pál atya, miután meglátogatta a Trébely utcai állami árvaházat, elhatározta, hogy néhány gyereket kivesz onnan. Olyan gyerekeket igyekezett választani, akiknek valóban egyetlen hozzátartozójuk sem volt. 1998-ban megalakult a marosvásárhelyi ferencesek első családi típusú gyermekotthona. Ekkor már létezett a Lídia gyermekotthon, ezért ennek nyomdokain nem volt nehéz elindulni. 1997-ben sikerült megvásárolniuk egy házat nem messze az Ady Endre utcától, ebben eleinte 4, majd pár hét múlva már 8 gyerek lelt otthonra.

Pál atyának nem egyedül kellett döntést hoznia a szegénykonyha és a családi típusú gyermekotthon kérdéseiben. A ferences rend szokásai szerint ezekről a kérdésekről a helyi közösség tagjaival közösen döntöttek, majd a rend állta a szeretetszolgálat költségeit. A gyermekotthon két évig működött a ferences rend keretén belül, végül a rendtartomány nem tudta vállalni a költségeket. Így 2000-ben létrejött a Szent Erzsébet Társulás, amelynek fő célja a szegény, árva, elhagyott gyerekek gondozása, taníttatása, és ennek keretében működik azóta is a szegénykonyha és a gyermekotthonok.

 

 

                   Iskola után, ha erre igény van, külön tanár foglalkozik a gyerekekkel. Van olyan gondozottjuk is, aki önállóan tanul, de sokan szorulnak segítségre. Vannak tanárok, akiket munkájukért megfizetnek, de vannak önkénteseik is, sajnos utóbbiak száma egyre csökken.  Ezen kívül a házaknak van pszichológusa, háziorvosa, szakácsa, továbbá minden házban két nevelő. A nevelők kétnaponta váltják egymást, és nem kell komolyabb házimunkát végezniük azért, hogy idejük nagy részét a gyerekekre fordíthassák. A Szent Erzsébet Társulás célja, hogy minden gondozottjuk a maga képességeinek birtokában tudjon kibontakozni, önmaga lenni. Ezért nem az a fontos, hogy a gyerekekből még a lehetetlent is kisajtolják, hanem mindig figyelembe veszik a gyerek képességeit, és ennek megfelelően próbálják irányítani az életpályáját.

 

 

                  A ferences lelkület – amid van, oszd meg a szegényekkel – és a keresztény szeretet élteti a Szent Erzsébet Társulás munkáját.

 

Sponsori & Donații

ASOCIATIA “SANTA ELISABETA”
TG-MURES STR. MILCOVULUI NR: 8
REPREZENTANT LEGAL BAKO BELA PRESEDINTELE ASOCIATIEI
RAIFFAISEN BANK STR. GH-DOJA NR 64-68
  • CONT LEI. RO83RZBR0000060001875752
  • CONT EUR. RO22RZBR0000060002767892 - COD SWIFT: RZBRROBU